Agatul

razvan georgescu

AGÁT, agate, s. n. 1. Varietate cristalină de silice, cu benzi divers colorate, folosită ca piatră semiprețioasă.
DEFINIȚIE ENCICLOPEDIA BRITANICĂ: AGAT – Mineral comun de silice, semiprețios, o varietate de calcedonie, care prezintă straturi de culori și transparențe diferite. Varietățile sunt caracterizate prin particularitățile date de forma și culoarea straturilor, vizibile prin secțiunile tăiate perpendicular pe straturi. Agatul se găsește pretutindeni în lume, cel mai des în cavități ale rocilor erupitve și în geode. Brazilia și Uruguay sunt marile producatoare de agate. Agatul este în esență un cuarț. Multe din agatele comerciale sunt colorate artificial, pentru a face piatra naturală, de culoare gri șters, mai colorată.

agat-ognisty-fasetowany-oponka-14x10mm_0_b

INFORMAȚII DESPRE CRISTAL

* Țara de proveniență a cristalului: BRAZILIA;
* Varietate obișnuită și frecvență de cuarț;
* Conține minunate modele, în diverse culori, așezate în dungi paralele, întrepătrunse, datorate cristalelor microscopice formate în depozite colorate ca soluții bogate în siliciu, filtrate prin porii rocilor;
* Notă: poate fi confundat cu onixul sau jaspul;
* Compoziție chimică: Oxid de Siliciu (cuarț);
* Duritate: 6,5-7 din 10;
* Aspect sticlos, lucios, translucid spre opac;
* Culori: ALB cu straturi din alte nuanțe de alb;
* Unele agate (mai precis agatul natur) au o culoare fadă și ștearsă în forma lor naturală (cenușiu-bej în straturi fine) de aceea multe dintre ele sunt supuse unui tratament chimic de colorare artificială pentru a li se da un aspect mai plăcut, dar care nu afectează calitățile cristalului.

Agata este una dintre cele mai vechi pietre semiprețioase naturale, folosite de-a lungul mileniilor în primul rând pentru virtuțile sale în ceea ce cunoaștem acum sub numele de cristaloterapie, și în plan secund în acele timpuri, pentru frumusețea sa. Este un cristal foarte prețuit încă din timpurile biblice ale Babilonului când era folosit ca talisman sau amuletă chiar și de către vrăjitori, însă mărturii mai solide despre entuziasmul cu care era privit agatul ne-au rămas din antichitate și timpurile mai recente, un adevărat tezaur de vase sculptate din această piatră fiind transmise de-a lungul generațiilor în special în familiile regale și regăsindu-se astăzi în marile muzee ale lumii.

Legenda agatului. Se spune că este o bucată din unghia Afroditei , ce a fost taiată de fiul său Eros, în timp ce aceasta dormea adânc sub un chiparos. Bucuros că avea în mână o bucată din unghia mamei sale, în timp ce zbura spre cer îi scăpă unghia pe un munte și aceasta se transformă imediat în agat!

Agatul este o varietate de calcedonie, deosebită de cuarțul obișnuit prin faptul că fiecare piatră prezintă în structură dungi paralele sau pete de culori diferite, deseori contrastante, ce formează modele frumoase; aceasta permite crearea din această rocă, printre altele, și a superbelor bijuterii de camee. Este o piatră dură, rece, cu aspect sticlos, lucios, translucid spre opac, de culori diferite. Există multe varietăți de agat, în multe culori și nuanțe, cele mai întâlnite fiind însă culorile naturale ale rocilor – gri, bej, alburiu, bleu deschis – dar și oranj până la roșu sau negru.

Privit generic, agatul este o piatră favorabilă tuturor zodiilor în mod egal, cu un accent special pe Gemeni, al căror talisman norocos este, și pe Fecioare. Guvernat de Mercur si de Lună, agatul capătă influențe specifice în funcție de culoarea dominantă: agatul de Botswana este piatra Scorpionilor, iar agatul de mușchi sau de copac, dominat de Venus si Mercur, este piatra Fecioarelor, avantajându-i însă în același timp și pe Raci, Balanțe și Vărsători.
Printre cele mai vechi pietre vindecătoare și norocoase, agatul este o piatră naturală cu mare putere de armonizare și reechilibrare a celui care o poartă, atât în privința aurei, pe care o curăță și stabilizează și a energiilor opuse ce coexistă în noi, cât și în direcția alinierii fizicului, emoționalului, mentalului și spiritualului. Cu siguranță aceste calități au fost hotărătoare pentru consacrarea agatului de-a lungul timpului ca o piatră a longevității, norocului și bunăstării pe toate planurile.

Agatul este în aceeași măsură un puternic vindecător emoțional, transmutând energia negativă in energie pozitivă, constructivă, și aducând cu sine pe de o parte acceptare, speranța, încredere în ziua de mâine, și pe de altă parte puterea și curajul de a merge mai departe. Are o influență vindecătoare și calmantă asupra purtătorului și asupra mediului în care acesta se află, disipând ostilitatea și potolind mânia sau tensiunea interioară, pe care le înlocuiește cu un sentiment de securitate; îmbunătățește logica, claritatea minții și în general funcțiile mentale, ascuțind percepția, memoria, concentrarea și stimulând capacitatea analitică.

Cristalele naturale de agat au semnificative virtuți de vindecare și alinare fizică, fiind benefice sistemului de glande limfatice și sistemului circulator, stomacului, pancreasului, ochilor, pielii, în tratamentul alergiilor și al problemelor aparatului reproducător feminin; se spune că ajută și în prevenirea insomniei și în inducerea unor vise plăcute. Agatul stimulează chakra a șaptea, a coroanei, și energizează aura; în mod specific, agatele roșii sunt asociate cu chakra a treia, a plexului solar, iar cele albastre cu chakra a cincea, a gâtului.

Agatul, deși nu este decat o simplă varietate de quarț, își compensează originile modeste cu unele dintre cele mai frumoase modele și culori ce se întâlnesc în lumea mineralelor. Lungi și întrepătrunse șiruri colorate ce se strecoară printre straturile rocii pentru a oferi un aspect unic și greu de egalat si de aceea în antichitate se credea că agatele ar avea proprietăți magice; iar mai târziu, atunci când bijutierii le-au redescoperit, au reusit să dea naștere superbelor camee, opere de artă pe care și azi le mai putem întâlni în cutiuța de bijuterii a bunicii.

Bijuteriile cu agat pot reprezenta un accesoriu de valoare, mai ales atunci când acestea se remarcă prin prezența pietrelor preţioase sau cu beneficii asupra organismului. Cunoscută ca o piatră a norocului, longevităţii, vindecării, protecţiei şi fidelităţii în căsnicie, agata este una dintre pietrele semipreţioase care îl face pe purtător să se simtă special şi să atragă atenţia asupra lui, transformând energiile negative în energii pozitive constructive. Chinezii apreciază foarte mult agata deoarece are darul de a echilibra energiile yin-yang. Tocmai de aceea, toate doamnele şi domnişoarele ar trebui să-şi îndreapte atenţia către bijuterii cu agate, care să le stimuleze talentele interioare, curajul, capacitatea de decizie, încrederea în calităţile proprii, rezistenţa fizică şi psihică, claritatea gândirii, concentrarea şi creativitatea.

Fiind atât de frumoase agatele pot crea în combinaţie cu argintul şi alte pietre semipreţioase bijuterii superbe de care te poţi îndrăgosti pe loc. Ce trebuie știut însă este este că agatele au nevoie de 30 de minute pentru a se încărca cu energie de la soare, iar o dată pe lună, acestea trebuie să fie ţinute sub un jet de apă caldă pentru a fi curăţate. Se recomandă pentru coliere ca acestea să fie ţinute o dată pe lună într-o cutie de Hematit pentru a se încărca.

Agatul cristalizează în golurile din roci (geode), care pot fi frecvent roci magmatice dar și în roci sedimentare, unde se pot găsi așa-numitele microagate. Diferitele tipuri de agat și-au căpătat denumirea dupa caracteristicile desenului ce apare foarte frumos în sectiune: agate în benzi, agat mușchiform, agat de copac, agat de foc, lemn silicificat, agat-carneol, agat stelat , agat nebulos, etc.

Un agat foarte apreciat este agatul de mușchi, o varietate a acestei pietre semiprețioase ce contine pete de alb și verde întrepătrunse cu atâta măiestrie că par a reproduce un peisaj din natură.

Însă de departe, cea mai frumoasă formă a acestui cristal este cea întâlnită în Agatul de Botswana unde fiecare strat are altă culoare pornind de la un alb sau roz curat și urcând gradual către bej și maro.

Diversele categorii de agate aduc cu ele purtătorului beneficii specifice. Astfel, agatul de Botswana este numit și “piatra schimbării” grație proprietății acestui cristal de a ușura purtătorului orice tranziție sau schimbare în viața, atât cele mari cât și cele mici, cotidiene, pe de o parte prin înlesnirea explorării și folosirii propriei creativități și intuiției, și pe de altă parte prin aducerea unei perspective de viață pozitive, benefice, focalizată pe soluții și beneficii.

Agatele de Botswana ajută și în depășirea dependențelor de orice fel și a tiparelor comportamentale distructive, fiind considerate pietre ale succesului ce asistă purtătorul și în gestionarea succesului, odată ce acesta a fost atins; sunt de asemenea pietre ale senzualității.

Agat-Botswana1

Agat de Botswana

Agatul de mușchi sau de copac atrage asupra purtătorului energia pură a naturii, a sănătății, a poftei de viață, pe un fundal sufletesc relaxat, calm, armonios, echilibrat; este astfel un cristal vindecător emoțional, aducând cu sine energia iubirii, frumuseții văzute în toate, împăcării cu ce a fost și ce este, ca și un temperament agreabil al purtătorului, cu autocunoaștere și încredere în sine, cu trăsăturile pozitive accentuate, cu o conștiință de sine îmbunătățită, cu putere în abordarea provocărilor vieții și cu succes în toate cele întreprinse. Modelul deosebit vizual al acestei pietre o face talismanul grădinarilor și al celor care lucrează cu pământul și natura în general, stimulând creșterea plantelor și obținerea unor recolte bogate; prin extensie, agatul de mușchi sau de copac este o piatră a prosperității ce atrage bunăstare și abundența în toate domeniile vieții.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ca virtuți vindecătoare specifice, agatul de Botswana are efect detoxifiant general asupra organismului, ajută sistemul nervos – spre exemplu în depresii – și sprijină refacerea sistemului osos și asimilarea oxigenului de către celule. Este benefic pentru eliminarea toxinelor din corp, pentru fertilitate, este un bun stimulent sexual. Protejează împotriva pericolului, a bolii, reduce stresul și depresia, efectele eșecurilor și anxietatea. Conferă confort emoțional, creativitate, securitate și progres, scoate la lumină talentele artistice și ajută în exprimarea artistică, în actul decizional, concentrare, la înțelegerea vieților anterioare și a karmei, la adaptarea în medii noi, la îndreptarea micilor tulburări de comportament ale copiilor.

Agatul de mușchi sau de copac energizează pe cei slăbiți de boli, ușurează tensiunile din mușchi, ajută în caz de febră și erupții cutanate. Agatul este o piatră naturală de bază pentru protecție, ținând purtătorul departe de pericole de orice fel, de stres și situații tensionate, pierderi energetice, energii negative de orice fel – protecție și împotriva razelor X – magie neagră sau blesteme, dușmani și ostilitate. Acționează protector și pentru cuplurile căsătorite: este o piatră a fidelității, ca și împotriva pierderilor și ghinionului, fiind tradițional un cristal folosit în vrăjile menite să inducă bogăție, fericire și longevitate. Agatul este de asemenea o piatră a purificării și echilibrării ce creează pentru purtător o punte între minte și inimă, între rațional și emoțional. Este o piatră a creșterii și sănătății, a comunicării cu natura, a prosperității. Stimulează logica, puterea de concentrare, imaginația, respectul de sine. Conferă o stare pozitivă, dragoste, longevitate, inspirație, maturitate, prosperitate, succes în orice situații, abundență, perietenie, armonie, fericirre, frumusețe, comunicativitate, prietenie, compatibilitate cu semenii, simpatia celorlalti asupra purtătorului, îl face mai agreabil, mai convingător. În sănătate agatul de muschi este benefic pentru digestie, circulație, excreție, eliminare de toxine, creier, plămâni, inimă, gât, piele, timus, vase de sânge, ochi. Benefic în caz de inflamații, infecții, apatie, diabet, autism, epilepsie, hipoglicemie. Scade simptomele răcelii și gripei. Ajută în lupta cu infecțiile, echilibrează glicemia, probleme de nutriție.

Piatra de agat te protejează

Se considera ca agatele sunt excelente protectoare împotriva dușmanilor așa că experții în cristaloterapie recomandă purtarea unor bijuterii cu agate în acele medii încarcate de energie negativă și ostilitate. Iar daca bănuiți că sunteți victime ale unei forme de magie sau ocultism, agatul ar putea contribui la anularea lor.

Raportat la firea umană, agatul poate readuce calmul și liniștea, fiind garanția unui somn linistit. Însă chiar din cele mai vechi timpuri, principala calitate a agatului a fost considerată a fi capacitatea de a aduce la suprafața talentul și abilitățile interioare pe care cei mai mulți oameni le au chiar fără să știe.

Purtătoarele agatelor devin mai curajoase și le crește încredere în propriile lor forțe, devenind excelenți lideri ajutați de claritatea gândirii și de capacitate de concentrare și logică. Pentru ei energiile negative nu sunt obstacole, fiind capabili în orice moment să le transforme în factori pozitivi de construcție.

Agatele oferă sănătate

Purtarea unui agat se consideră a avea un puternic rol curativ. Agatul este benefic în afecțiuni de splină, ficat, rinichi și oase și poate fi un excelent adjuvant în cazul celor suferinzi de alergii. Iar în cazul femeilor ce nu pot avea copii, bijuteriile cu agate le pot ajuta să scape de infertilitate.

PIATRĂ RECOMANDATĂ PENTRU:
ZODIILE: toate
LUNA DE NAȘTERE: Mai, Iunie, Septembrie
TALISMAN NOROCOS: al Gemenilor
ZIUA DE NAȘTERE: miercuri
ANUL NAȘTERII: Dragonului
NUMERE ASOCIATE: 3, 4, 8
ANIVERSARE: 12 si 14 ani
CHAKRE: toate în funcție de culoarea naturală dominantă
PROFESII: oameni de afaceri, profesori, învățători, oratori, relații publice, comerț, oficii, secretariat, comunicare, telefonie, transport poștă, curierat, șoferi.

TIPURI DE AGAT:
* AGAT NATUR în culori naturale: alb, gri, bej.
* AGAT COLORAT în culori artificiale: ROZ, VERDE, ALBASTRU, VIOLET.
* AGATA ALBĂ – în straturi fine albe; protejeaza de pericole.
* AGAT ROȘU – în nuanțe de roșu-cărămiziu spre orange, straturi sau pete de culoare; aduce curaj, pace, longevitate, putere, protecție.
* AGAT CRAZY-LACE – nuanțe diverse de alb, bej, galben, maro, negru, creând o dantelărie fină unicat.
* AGAT GALBEN – în nuanțe galben-muștar.
* AGAT DE MUȘCHI / MOSS-AGAT / AGAT DE COPAC – pete de alb și verde de diverse nuanțe, creând parcă un peisaj de pădure; este un talisman de sanatate.
* AGAT STRIAT – negru, alb sau natur.
* AGAT NEGRU STRIAT – negru, alb sau natur; aduce curaj si succes in competitii.
* AGAT DE BOTSWANA – straturi fine de griuri, bej, marouri, roz, întrepătrunse, creând imagini unice în fiecare cristal.
* AGAT DE FOC – ca un păienjeniș fin de nuanțe de orange, bej, gri, roz, întrepătrunse, creând imagini unice în fiecare cristal.

EFECTE ASUPRA PURTĂTORULUI:

ESTE O PIATRĂ:
* a longevității
* a vindecării
* a protecției
* a fidelității în căsnicie

ASIGURĂ PROTECȚIE
* Rol protector împotriva dușmanilor și adversității, recomandat celor care trăiesc în medii încărcate de tensiune, ostilitate, concurență, adversitate;
* Rol protector împotriva energiilor negative, magiei negre și blestemelor, recomandat celor care cred că sunt victimele unor intervenții oculte negative;
* Rol protector pentru cuplurile căsătorite (pentru a păstra fidelitatea în cuplu).

ADUCE, CONFERĂ, INSPIRĂ:
* calm în perioade de stress;
* somn linistit.

AMPLIFICĂ, STIMULEAZĂ, SPRIJINĂ, FACILITEAZĂ
* Norocul și bunăstarea;
* Talentele interioare ale fiecăruia și creativitatea;
* Curajul, capacitatea de decizie, încrederea în calitățile proprii, rezistența fizică și psihică, buna voința, claritatea gândirii, concentrarea, logica.

AJUTĂ LA:
* Copiii să depășească frica și să meargă mai repede;
* Depășirea fricii și a inhibițiilor;
* Il face pe purtător să se simtă special, să atragă atenția asupra lui;
* Echilibrează energiile yin-yang, aura;
* Transformă energiile negative în energii pozitive constructive.

REDUCE, SCADE, OPREȘTE, INHIBĂ:
* Ghinionul, anxietatea, stresul;
* Suferința, sentimentul de singurătate;
* Efectele dureroase ale eșecului și pierderii.

EFECTE ASUPRA SĂNĂTĂȚII:
* Puternic rol curativ general;
* Benefic pentru măduva oaselor, stomac, rinichi, splină, ficat, colon;
* Bun în caz de alergii;
* Recomandat a se purta de femeile cu probleme legate de infertilitate;
* Așezat sub pernă sau lângă pat, are efecte bune în caz de insomnie;
* Așezată peste ochi, în ședințe îndelungate, are efect tonic pentru văz;
* Efect protector împotriva razelor X (recomandat a se purta în timpul radiografiilor).Surse :

www.kolok.ro

www.mamicameafrumoasa.ro

www.semipretios.ro

www.instilulmeu.ro

www.kristale.ro

www.acvaria.com

www.alejka.pl

cristale.gstones.net

Leave a Reply

Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Name*
Email*
Url

  • Aboneaza-te la noutatile mele!

    * indicates required
    Email Format


  • Aboneaza-te la noutatile mele!

    * indicates required
    Email Format