Citrinul

Categories:Povestile Pietrelor
razvan georgescu

13193Definiţie: CITRIN s.n. Varietate de cuarţ de culoare galbenă. Provine de la franțuzescul “citron” care înseamnă lămâie.

Descriere: varietate de cuarț de culoare galbenă, culoare dată de conținutul de fier. Acesta poate intra și în componența ametrinului (împreună cu cuarțul fumuriu sau ametistul) sau a cuarțului bi-color.
Culoare: galben pal până la brun (culoarea galbenă este dată de conținutul de fier).Duritate: 7 (din 10).

Sistem de cristal: trigonal.

Formula chimică: SiO2

Luciu: vitros – sticlos, transparent sau translucid, uneori poate prezenta strălucire în lumină.

Avertisment: este fragil, se zgârie usor, poate fi confundat usor cu topazul galben, zirconiul galben sau sticla.

Notă: cele mai multe citrine comerciale sunt de fapt ametiste sau cuarţ fumuriu tratate termic. Brazilia este cel mai important producător de citrin, o mare parte a acestor cristale venind din provincia Rio Grande do Sul. Se mai găsește în Spania, Madagascar și fosta U.R.S.S. Îngrijire: este o piatră care nu înmagazinează energie negativă, de aceea necesită purificare rară cu apă și săpun și expunere scurtă la soare (există riscul să își schimbe culoarea – se poate decolora).

Citrinul este cunoscut de mii de ani și venerat pentru raritatea sa. În primele secole de la nașterea lui Hristos, romanii îl foloseau în realizarea unor bijuterii frumoase.

Tribul Naphtali din Israel este asociat cu frumoasa piatră semiprețioasă.

În Europa, acest cristal de un galben spre roşiatic și-a atins apogeul în anii ’30. Aprovizionarea Europei cu material brut a venit într un moment potrivit, de transformare a condițiilor sociale. Pe masură ce burghezia devenea mai puternică, creștea și cererea de bijuterii. Citrinul și-a găsit astfel, propria nișă. De atunci nu a mai existat nicio alta piatră al cărei nume să răsune atat de stăruitor ca citrinul. Întrucât până atunci doar topazul era cunoscut și folosit ca piatră prețioasă de culoare galben-auriu și maro, cristalele de cuarț au devenit foarte populare în rândul doamnelor, fiind cunoscute sub numele de topaz-auriu sau topaz-fumuriu. Citrinul se găsea și în garderoba de seară a domnilor. Chiar și acum, bijutierii entuziaști fără cunoștințe de specialitate rămân înmărmuriți când li se spune că “topazul auriu” este citrin, cu alte cuvinte cuarț.

În zilele noastre, piatra și-a pierdut din raritate. Citrinul are prea putin de-a face cu opulența și luxul. De fapt, în timp, a început să fie atât de ieftin și de accesibil încât nu mai prezintă nicio importanță.

O poveste străveche menționează că Ziyie Shang a fost o zâna coborâtă din cer, care a venit odata pe pământ pentru a se căsători cu un om sărac Chooi Wen Lui. Ea și-a folosit puterile magice pentru a crea un copac, care putea furniza zilnic monede pentru nevoile gospodăriei. Acest lucru a făcut ca familia sa să se îmbogățească, și toată lumea din sat a beneficiat de acest copac. Copacul dorințelor era cunoscut pentru că dădea bani, atunci când era scuturat. Mai târziu, oamenii și-au dorit astfel de copaci pentru a-i ține în case, pentru că acesta reprezenta o sursa constantă de venituri. Multe texte vechi și de artă chineză au ca motiv copacii dorințelor, din care creșteau monede și care erau puși într-un castron care produce articole prețioase.

Citrinul natural este o piatră prețioasă ce potențează bogăția. Citrinul aduce noroc în bogăție, avere, prosperitate și mai multe venituri. Există un copac bijuterie făcut din citrin, utilizat în feng shui, ce se numeste “copacul dorințelor” și este cunoscut pentru sprijinul ferm în ceea ce privește averea și veniturile.
Se consideră că bijuteria copac de citrin plasată în cameră, la colțuri sau pe birourile oamenilor de afaceri poate aduce o energie excelentă “Yang” pentru creșterea bogăției și pentru abundentă. În cele mai vechi timpuri “copacul dorintelor” reprezintă un simbol puternic, fie că era vorba de relații, avere, sănătate, familie armonie sau trecerea unor examene.

cop-citrin-ochitigru

Regulile feng shui susţin că plasarea bijuteriei copac de citrin:
1. În sud-estul camerei de zi și de afaceri aduce venituri, avere, creștere, prosperitate și noroc.
2. În nord-vest aduce creșterea norocului pentru oameni importanți și îi ajută pe aceștia.
3. În partea de nord a camerei aduce câștiguri în carieră și apariția oportunităților de promovare și recunoaștere.
4. Pe biroul de lucru crează o diferență între posesor și concurență, astfel încât deținătorul copacului de citrin poate să rămână în fruntea carierei și îi poate crește salariul.

Ca toate formele de cuarț, citrinul se credea că are puteri magice. Era purtat ca talisman care proteja de ciumă, boli de piele și gânduri negative.

Totodata, cristalul țese în jurul lui un fel de vrajă care face ca muscătura șarpelui sau a altor reptile veninoase să nu prezinte nici o amenințare.

Se spune că galbenul si portocaliul citrinului protejează de pericole în timpul călătoriilor și îndepartează boala, fie că suntem pe uscat sau pe apă.

PIATRĂ RECOMANDATĂ PENTRU:

ZODIILE: Berbec, Taur, Gemeni, Leu, Fecioară, Balanță, Săgetători, Pești.
LUNA DE NAȘTERE: Noiembrie.
ENERGIE SPECIFICĂ: proiectivă.
TALISMAN NOROCOS: pentru cei născuți în anul Cocoșului.
ELEMENT SPECIFIC: foc.
ANUL NAȘTERII: Cocoșului.
PLANETA GUVERNATOARE SAU DOMINANTĂ : Soare, Jupiter și Mercur.
INFLUENȚA NUMEROLOGICĂ: pentru cei născuți sub influența numărului 6.
ANIVERSARE: se oferă la aniversarea de 13 si 17 ani de la căsătorie.
CHAKRE: toate chakrele dar în special a doua.
POLARITATE: Yang.
PROFESII: comunicatori, psihologi, profesori, oameni de afaceri, elevi, studenți.

EFECTELE ASUPRA PURTĂTORULUI:

Are un important rol protector general (împotriva energiilor negative, protejează somnul, protejează în timpul călătoriilor, educația, relatiile inter-personale, familia, surorile, protejază împotriva răului și a efectelor negative ale aparaturii electronice – radiații).

Ajută: la rezolvarea problemelor (inclusiv cele de familie sau cuplu), la deșteptarea calităților psihice și parapsihice, stimulează puterea de concentrare și de studiu, integrare socială.

Reduce: anxietatea, frica, depresia, îndoiala, nesiguranța, orgoliul, agitația, dezordinea, energiile negative, tendințele auto-distructive, coșmarurile, oboseala, excesele de energie (exces de zel, suprasolicitarea).

Aduce: căldură, bucurie, optimism, armonie, bunătate, pace, fericire, senzualitate, acțiune, inițiativă, puterea de a porni proiecte noi, de a o lua de la început, îndeplinirea dorințelor.

Mareste: comunicarea, relaționarea, acțiunea, mișcarea, curajul, îndrăzneala, inițiativa proprie, capacitatea de a pune în practică gândurile, ordinea, rigoarea, organizarea, discernământul, luciditatea, plăcerea de a trăi, optimismul.

Îmbunătățește: memoria, concentrarea, focalizarea, atenția, capacitatea de învațare, rezistența fizică și mentală, capacitatea de a trece peste obstacole, voința, încrederea, hotărârea, inițiativa, voința, disciplina, motivația, energia mentală și fizică, respectul de sine, puterile psihice și parapsihice, abundența, succesul în afaceri, succesul financiar, viața sexuală, claritatea minții, organizarea, eficacitatea, capacitatea de decizie, claritatea exprimării.

Bun: pentru cei care și-au pierdut încrederea în ei înșiși, pentru cei fricoși, timizi, reținuți, îngrijorați, agitați, dezordonați, suspicioși, ineficienți, indeciși, necredincioși, bun pentru elevi și studenți pe perioada studiilor, bun pentru profesiuni legate de comunicare, indicat celor care au activități comerciale (este o piatră a comercianților – trebuie asezată în portofel, în seiful cu bani, în casa de încasări sau în camera unde se țin registrele contabile).

Sănătatea: mărește puterea de vindecare a organismului, benefic în caz de alergii, boli de nutriție, aciditate gastrică, diabet, probleme digestive, anemie, apendicită, circulația sanguină, inimă, mușchi, rinichi, tiroidă, timus, sistem circulator și excretor, colon, ficat, digestie, splină, sistem urinar, cap, coloană vertebrală, ajuta la eliminarea toxinelor, regenerarea țesuturilor, menținerea greutății, îmbunătățește văzul (recomandat celor care poartă ochelari).

dexonline.ro
energiacristalelor.ro
www.pietresemipretioase.info

www.ebay.de

www.kristale.ro

Leave a Reply

Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Name*
Email*
Url

  • Aboneaza-te la noutatile mele!

    * indicates required
    Email Format


  • Aboneaza-te la noutatile mele!

    * indicates required
    Email Format