Granatul

Categories:Povestile Pietrelor
razvan georgescu

granat mozambic 6x8 mm 1

GRANÁT, granate, s. n. Silicat natural de calciu, de magneziu, de fier, de mangan, de aluminiu sau de crom, întrebuințat ca piatră de șlefuit sau, în stare pură (de culoare roșie), ca piatră semipretioasă. – Din germ. Granat.

Scurt Istoric

Granatul este o piatră foarte apreciată. Bijuteriile din granat sunt cunoscute înca din epoca de bronz (300 i.H.), fiind găsite bijuterii cu granat în morminte. Se presupune că granatul era prețuit de comunitățile umane străvechi deoarece oamenii de atunci credeau că această piatră oferea protecție în viață de după moarte.

A fost cunoscut și de sciți (secolele XV – XIV î.H.) care-l foloseau la bijuterii și este menționat de Pliniu. Pliniu denumea toate pietrele roșii, inclusiv granatul, cărbunculi. Almandinul era denumit de Pliniu carbunculus alabandicus. Granatul era considerat capabil să-l apere pe proprietar de dușmani, să stimuleze imaginația și să ajute în dragoste. Revitalizează, regenerează sângele, normalizează tensiunea arterială, este utilizat în tratarea artritei, reumatismului, a tulburărilor mentale și pentru creșterea potenței sexuale. Piatra preferată era piropul, prelucrată adesea prin tăiere în Boemia secolului al XVI-lea și utilizată împotriva vrăjitorilor.

Granatul era folosit de către bijutierii egipteni în anul 3100 î.H., iar spre sfârșitul secolului al IX-lea mai mult de jumătate din bijuteriile vândute în magazinele de specialitate constau în specii diferite de granat. Succesul său se poate datora și varietății de culori pe care o prezintă.

În evul mediu culturile primitive credeau că pietrele roșii opreau sângerarea. Despre granat se credea că ajută în prevenirea și tratarea disfuncțiilor sângelui și a infecțiilor.

Mit și Realitate

O legendă leagă granatul de povestea tinerei zeițe a luminii, Persefona, care a fost rapită de Hades, zeul lumii subterane. În final Hades o eliberează pe Persefona, dar nu înainte de a-i oferi acesteia câteva semințe de rodie, care îi asigurau întoarcerea zeiței înapoi la el.

Granatul conferă energia ce aduce echilibru și pace interioară, dar și curaj. Această piatră semiprețioasă este piatră protectoare a calatorilor. Un dar ce conține granat simbolizează dragostea și dorința ca persoana iubită să aibă o călătorie în siguranță și o întoarcere grabnică acasă, de asemenea simbolizează prietenia eternă și încrederea .

INFORMAȚII: 

Denumire: provine de la cuvântul Fenician care denumea Rodia, datorită faptului că Granatele pot apărea ca semințele de Rodie în matricea lor naturală.

Descriere: mineral din clasa ortosilicaților (nezosilicați) cu o culoare care variază în funcție de varietate.

Compoziție chimică: X3 Y2(SiO4)3 (formula generală).

Duritate: 6,5 – 7,5 (din 10)

Luciu: sticlos, mătăsos, gras.

Sistem de cristal: cubic, formele cele mai caracteristice fiind dodecaedrul romboidal și trapezoedrul cubic.

Culori: roșu, portocaliu, galben, verde, albastru, violet, maro, negru, roz și incolor în funcție de compoziția chimică. Cea mai rară dintre aceste culori este cea albastră, fiind descoperită în 1990 în Madagascar.

Notă: poate fi confundat cu Spinelul, Turmalina Roșie sau Rubinul.

Legenda: Granatul este cunoscut de mii de ani și a fost mult timp folosit ca piatră a războinicilor. Soldați din întrega lume au purtat această piatră ca un talisman de protecție împotriva rănirilor și a morții. Chiar și Noe a folosit un felinar din granat pentru a orienta în siguranță Arca prin întunericul nopții. Încă din epocile antice egiptene, grecești și romane, bijuteriile din granat au fost foarte apreciate și considerate talismane populare de protecție.

Atenție: nu este indicat ca varietățile care conțin Aluminiu să fie folosite pentru a prepara elixir. Pot fi însă folosite direct pe piele.

VARIETĂȚI ȘI CARACTERISTICI SPECIFICE:

Almandin

– numit și granatul fero-aluminos (Fe3Al2(SiO4)3), acesta se mai numește și granat prețios, are culoare roșu, roșu-brun, brun sau aproape negru, transparent sau translucid, prezintă fețe în formă de de trapezoedru cubic și dodecaedru romboidal.

– pentru zodiile Berbec și Scorpion, este cel mai des folosit în bijuterii. Crește productivitatea, mărește capacitatea de concentrare. Se spune că, plasată pe cel de Al Treilea Ochi poate aduce informații din viețile anterioare. Curăță și energizează tubul de lumină, între chakra bazală și chakra coroană (1 și 7)

almandin

Almandin

 

Pirop

– sau Granatul magnezi-aluminos (Mg3Al2(SiO4)3), are culoare roșu sângeriu până la roșu-negru, cristalizează sub formă cubică, câteodată este perfect transparent, de obicei se găsește sub forma unor granule izolate rotunjite de mărimea unei cirese.

– pentru zodiile Berbec și Scorpion, aduce claritate în gândire, mărește discernământul și carisma personală. Crește productivitatea, vitalitatea și aduce fericire.

pirop
Pirop

Rodolit

– este o combinație de pirop și almandin în proporție de 2:1.

– pentru zodiile Berbec și Scorpion, îmbunătățește sexualitatea, ameliorează frigiditatea, stimulează metabolismul, tratează inima, plămânii și probleme ale șoldurilor. Îmbunătățește comunicarea interumană.

Spessartin

– sau Granatul mangano-aluminos (Mn3Al2(SiO4)3), are culoare galben-brun su roșu-brun cu nuanțe de violet, transparent, cristalizează numai cu fețe de trapezoedru cubic.

– pentru toate zodiile, mai puțin pentru Rac, Leu și Pești, este considerat un foarte bun antidepresiv, purtat în timpul somnului sau așezat lângă, pat elimină coșmarurile. Aduce productivitate și fericire mai ales persoanelor care lucrează acasa.

Spessartin

Grossular

– sau Granatul calci-aluminos (Ca3Al2(SiO4)3), cel mai frecvent de culoare brună sau roșu-sângeriu, uneori verde, galben-auriu, rareori incolor, prezintă fețe cu formă de tetrahexaedru și trapezoedru cubic, simple sau combinate cu fețe de dodecaedru romboidal și de hexaoctaedru.

– pentru toate zodiile, mai puțin pentru Pești, este indicat a fi purtat în perioade cu provocări solicitante. Calmează și ajută la găsirea celor mai bune soluții pentru problemele apărute.

Grossular

Andradit

– sau Granatul calci-feric (Ca3Fe2(SiO4)3), este cunoscut și ca Granat comun, are de obicei culoare brună sau neagră dar poate fi verde, galben-verzui sau verde cenușiu, translucid, are mai ales fețe de dodecaedru romboidal și trapezoedru cubic.

– pentru toate zodiile, mai puțin pentru Pești, stimulează creativitatea și atrage spre posesor tot ceea ce are nevoie pentru dezvoltarea personală. Curăță și extinde aura și realiniază câmpurile magnetice ale organismului. Aduce deschiderea spre viziunile psihice.

andradit

Andradit

 

Uvarovit

– sau Granatul calci-cromic (Ca3Cr2(SiO4)3), are culoare verde-smarald, prezintă cristale dodecaedrice.

– pentru zodiile Taur, Rac, Balanță, Pești. Aveastă piatră promovează individualitatea, leagă sufletul cu natura sa universală, stimulează chakra inimii și îmbunătățește relațiile spirituale. Aduce calm și liniște.

Uvarovit

Granatul Albastru

– această varietate a Granatului este deosebit de rară și are proprietatea deosebită de a-și schimba culoarea în funcție de tipul sursei de lumină (pleocroism). Astfel, având o culoare albastră-verzuie la lumina zilei, aceasta se schimbă în purpuriu sub lumina unui bec incandescent. Din aceste cauze fiecare carat este evaluat la 1,5 milioane de dolari.

PIATRĂ RECOMANDATĂ PENTRU:

ZODIILE: toate zodiile, în funcție de varietate.

LUNA DE NAȘTERE: Ianuarie.

TALISMAN NOROCOS: pentru Berbec, Leu, Capricorn.

ZIUA DE NAȘTERE: Marți.

ANUL NAȘTERII: Dragonului.

PLANETA GUVERNATOARE SAU DOMINANTĂ: Marte, Saturn.

INFLUENȚA NUMEROLOGICĂ: pentru cei născuți sub influența numarului 2.

ANIVERSARE: se oferă la aniversarea a 2, 6 și 18 ani de la căsătorie.

CHAKRE: toate chakrele, predominant cele bazale, cea a inimii și coroana(1, 2, 4, 7).

POLARITATE: Yang.

PROFESII: –

 

EFECTE ASUPRA PURTĂTORULUI

ESTE:

* O piatră a fertilității, a sănătății, a energiei;

* Daca este oferită cadou, este simbol al fericirii, iubirii și fidelității;

* O piatră a angajamentului total, a devotamentului, a dragostei, a stabilității și ordinii.

ASIGURĂ PROTECȚIE:

* Protejează împotriva accidentelor care au la bază pierderi de sânge;

* Protejează soțiile, mamele, familia.

AJUTĂ LA:

* La atingerea scopurilor;

* La depășirea complexelor de inferioritate;

* La rememorarea viselor;

* La depășirea perioadelor de criză din viața individului.

AMPLIFICĂ, STIMULEAZĂ, SPRIJINĂ, FACILITEAZĂ:

* Spiritul de inițiativă, respectul de sine, inteligența, imaginația, ambiția, încrederea, creativitatea, voința, spiritul de responsabilitate, memorie, capacitate de învățare;

* Atrage succesul în afaceri;

* Favorizează relațiile, cooperarea;

* Mărește efectele celorlalte cristale alături de care este purtat.

REDUCE, SCADE, OPREȘTE, INHIBĂ:

* anxietatea, depresia, stressul exemanelor sau competițiilor.

ADUCE, CONFERĂ, INSPIRĂ:

* Putere, forță vigoare, energie, rezistență, protecție, vindecare;

* Afecțiune, compasiune, căldură, iubire profundă, popularitate, prietenie, magnetism, pasiune;

* Succes în afaceri, abundență, succes, respect.

BUN PENTRU:

* Bun pentru medițatie și rugăciune;

* Pune în legatură cu viețile anterioare;

* Trebuie purtat în perioade de tristețe și mari suferințe sau în perioade de negociere.

EFECTE ASUPRA SĂNĂTĂȚII:

* Puternic rol protector asupra sănătății;

* Întarește, purifică și vitalizează organismul;

* Benefic în caz de infertilitate, intoxicări, hipotensiune, anemie, inflamații, hemoragii, pietre la rinichi, operații chirurgicale;

* Benefic pentru sistemul circulator, inimă, piele, plămâni, hormoni, ficat, rinichi, pancreas, sânge, coloana vertebrală, splină, tiroidă, ochi;

* Bun stimulent sexual;

* Echilibrează menstruația.

Surse :

www.kristale.ro

www.acvaria.com

www.energiacristalelor.ro

www.petresemipretioase.info

www.dexonline.ro

www.muntelecomorilor.ro

www.rockhound.cz

www.johnbetts-fineminerals.com

www.mineralium.com

www.minfind.com

tiganusionutz.wordpress.com

www.gelarabul.com

Leave a Reply

Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Name*
Email*
Url

  • Aboneaza-te la noutatile mele!

    * indicates required
    Email Format


  • Aboneaza-te la noutatile mele!

    * indicates required
    Email Format