Roxana Tudor

Larimarul, denumit și „piatra Stefiliei„ este o varietate rară de pectolit, ce se găsește doar în Republica Dominicană. Colorația sa variază de la alb la albastru deschis, albastru verzui si albastru închis.

larimar

Istoric

Registrele Ministerului Minelor din Republica Dominicană arată că, în data de 23 Noiembrie 1916, părintele Miguel Domingo Fuertes Loren de la parohia Parish a cerut permisiunea sa exploreze și să exploateze situl minier al unei anumite pietre albastre pe care o descoperise.

În 1974, la poalele masivului Baoruco, în provincia Barahona, Miguel Mendez si voluntarul Peace Corps Norman Rillings redescoperă larimarul, de data aceasta sub forma unor bucăți disparate prezente pe plajă. Nativii, care credeau piatra provine din mare, o numeau Piatra Albastră. Miguel a luat numele fiicei sale, Larissa, si cuvântul spaniol pentru mare (mar) ți a format denumirea de larimar, fiind inspirat și de culorile apelor mării Caraibelor, unde a fost găsită piatra.Puținele pietre găsite erau de fapt aluviuni aduse de râul Bahoruco. O cercetare în amonte a dezvăluit zăcămintele „in situ„, și curând a fost înființată mina „Los Chupaderos„.

Larimarul a fost prima dată introdus in Statele Unite la expoziția de pietre Tucson&Quartzsite show în 1986 de către Robert Woodruff și Ramon Ortiz.

Geologie

Larimarul este un tip de pectolit, o piatră compusă în principal din pectolit, un acid silicat hidratat de calciu și sodiu. Cu toate că pectolitul se găsește în multe locuri, nici un alt zăcământ nu are colorația unică caracteristică larimarului, albastru vulcanic. Aceasta colorație, total deosebită de cea a altor pectoliți, este rezultatul substituirii calciului cu cobalt.

Rocile vulcanice din Miocen, andezit și bazalt, au erupt prin straturile de calcar pe coasta sudică a insulei. Aceste roci contineau goluri care au fost mai târziu umplute cu o varietate de minerale printre care și pectolitul albastru. Aceste găuri umplute cu pectolite sunt un efect secundar al curgerii lavei. Când rocile mai dure erodează umpluturile, spărturile sunt duse de apă formând aluviuni și nisip pe plajă. Râul Bahoruco a dus sedimentele de pectolit în mare, iar fenomenul de lustruire ce se întâmplă în mod natural la malul mării a scos in evidenți stralucirea deosebită a larimarului prin contrast cu celelalte pietre întunecate ce formează plaja.

Los Chupaderos

Cea mai importanta recolta de pectolit albastru provine din Los Chupaderos, în zona Los Checheses, cam la 10 km distanță de orașul Barahona, în regounea sud-vestică a Republicii Dominicane. Este un masiv singular, acum perforat de aproximativ 2000 de puțuri de exploatare verticale, înconjurat de vegetație de tip rainforest

Bijuterii

Bijuteriile din larimar sunt adesea oferite ca specialitate zonei vizitatorilor ce vin in zona Caraibelor. De cele mai multe ori, larimarul est emontat în argint, însă câteodată pietrele de calitate deosebită se montează în aur. De asemenea a devenit disponibil și în alte regiuni. Manufacturieri din Orientul Îndepărtat cumpără cantități mari de pietre brute pentru a le finisa și folosi în producția proprie de bijuterii, fenomen care va dura atât cât va fi permis.larimar-cab-pj

Calitatea pietrei este stabilită în funcție de colorație și de structura cristalină tipică. Piatra mai poate prezenta colorație verde, câteodata chiar cu pete roșii, dungi maronii sau altele, datorate prezenței altor minerale și/sau fenomenului de oxidare. Cu cât culoarea albastră este mai intensă ți contrastul mai puternic, cu atât calitatea ți raritatea piesei sunt mai mari. Culoarea albastră este sensibilă la lumină, și va păli în timp dacă piatra este expusă timp îndelungat la lumina și/sau căldură.

Proprietăți metafizice

Larimarul este una dintre pietrele cardinale de apă, deși originea sa este focul. Este unul dintre puținele cristale care echilibrează polaritățile acestor două energii. Larimarul domolește furiile, înlătură stresul și alină corpul fizic și pe cel emoțional. Este o prezență puternică în meditație și în conectarea cu principiul Feminin, și este deosebit de eficient în eliminarea legăturilor spirituale, a principiilor sau tiparelor care nu mai sunt de folos în drumul către Binele Universal. O piatră a comunicării clare, aduce tăria și curajul necesare pentru un discurs direct, din inimă.

Se presupune că puterile Larimarului ne ajută să vedem evenimentele din perspective diferite, ne ajută să ne lamurim, vindecă corpurile emoțional, fizic, mental și spiritual. Stimuleaza chakrele inimă, gât, al treilea ochi și coroana prin potențarea înțelepciunii interne. Reprezintp pacea și claritatea, vindecarea și dragostea. Are reputația de a ajuta în cazul celor care trec prin perioade de stres și anxietate.

Infomatii despre cristal

* Compoziție chimică: NaCa2Si3O8(OH)

* Duritate: 4,5-5 (din 10)

* Luciu: mat, rășinos, opac

* Culori: nuanțe diverse întrepătrunse de la alb până la bleu intens.

* Notă: poate fi confundat cu crisoprazul, acvamarinul, cuarțul albastru, opalul.

*Piatra zodiei: nu are recomandări zodiacale, dar rezonează mai mult cu zodiile PEȘTI și VĂRSĂTOR.

* Litera asociată: L, recomandat celor cu nume care încep cu această literă.

* Numere asociate: 9. Recomandări numerologice: pentru cei care au acest număr ca drum al vieții, număr de expresie, zi de naștere 9, 18, 27.

* Vârstă asociată: 36, recomandat a se purta la această vârstă sau a se oferi cadou la această vârstă.

Caracteristici

Guvernat de Uranus, cristalul albastru deschis intră deja într-o lume de deasupra preocupărilor primare ale individului. Deschide accesul spre alte dimensiuni ale lumii, ale spiritului, spre extinderea orizonturilor mai departe de limitele umane. Conferă somn liniștit cu vise spirituale, calmează, înlatură emoțiile negative și deschide spre domenii noi de descoperit. Este recomandat oricaror scopuri patronate de Uranus: explorare de noi direcții, planuri de viitor, succes, expansiunea conștiinței, schimbare pozitivă, revoluție personală, îndrazneala de a porni pe căi nebătătorite, prietenie, asociere, colaborare, simpatie. Deschide calea spre viitor și spre împlinirea personală. Încurajează spre exprimarea personalității în libertate deplină, fără limite, sau spre aprofundarea unei forme superioare de cunoaștere: spiritualitate, astrologie, cultură, religie, filosofie, educație. Protejează împotriva monotoniei, a plafonării, a limitării orizonturilor, a ghinionului și energiilor negative. MESAJUL LOR: deschide-ți mintea, fii liber să te exprimi, extinde-te, caută, explorează, fii original și creativ!

În plan spiritual: încarcă cu energie, înlătură frontierele false care limitează eul spiritual şi ghidează sufletul pe adevărata sa cale. Facilitează contactul angelic şi comunicarea cu alte lumi. Piatră excelentă pentru cei în căutarea sufletului-pereche, permite vindecarea relaţiilor din vieţile anterioare sau a traumelor sentimentale.

În plan psihologic: înlătură blocajele şi constrângerile autoimpuse, comportamentul autodistructiv şi în special tendinţa de automartirizare. Ajută preluarea controlului asupra propriei vieţi. Îndeosebi util pentru a atenua culpabilitatea şi a alunga frica. În timpul perioadelor de stres şi de schimbări inevitabile, permite înfruntarea provocărilor unui suflet egal.

Din punct de vedere mental: conferă serenitate şi claritate, dar şi gândire constructivă. Stimulează creativitatea şi vă încurajează să vă lăsaţi purtat de val.

În plan emoţional: aduce calm şi echilibru. Este un antidot pentru emoţiile extreme. Vindecă tulburările bipolare. Rezolvă problemele sentimentale readucând bucuria şi energia copilului. Piatră curativă a mediului înconjurător, conectează cu energia zeiţei Pământului, ajutând femeile să fie în armonie cu feminitatea lor înnăscută şi restabilind legătura lor cu natura. Plasat pe sol, compensează dezechilibrele energiei terestre şi stresul geopatic.

Larimarul ajută la curățarea și epurarea tuturor blocajelor emoționale din organism și eliminarea tuturor resturilor emoționale din trecut. Persoanele cu probleme emoționale cum ar fi fobiile, boli legate de stres, atacuri de panică, frică sau furie excesivă pot beneficia de efectele curative ale acestei pietre.

Efecte tămăduitoare

Poziţionat pe inimă, al treilea ochi sau plexul solar, dar şi trecut uşor de-a lungul corpului, larimarul elimină entităţile ataşate. Stimulează chakra coroană, chakra celui de-al treilea ochi, chakra inimii şi chakra gâtului, favorizează autovindecarea. Indeosebi util pentru cartilaje, afecţiuni ale gâtului, disiparea blocajelor energetice din piept, cap sau gât. Poate fi de asemenea plasat pe articulaţiile înţepenite sau artere. Plasat pe un loc dureros, elimină cu blândeţe suferinţa. Ca instrument de reflexologie, identifică locul răului şi purifică meridianele corpului.

Larimarul este util într-o mulțime de boli și probleme psihice. Este grozav pentru proaspetele mame, atât în timpul sarcinii cât și după. Ajută la vindecarea depresiei, la combaterea și atenuarea tensiunilor și stresului, prin care trec unii dintre proaspeții părinți. Această piatră ajută bărbații și femeile pentru a intra în contact cu natura lor feminină latentă și îi ajută să devină mai receptivi și intuitivi.

Larimarul ajută la reglarea tensiunii arteriale și a problemelor conexe. De asemenea, funcționează bine în tratarea problemelor care sunt cauzate de prezența elementului foc în exces în organism cum ar fi infecția, inflamația ssi febra. Ajută la calmarea pielii după arsuri solare. Larimarul ajută persoanele care suferă de răceli cronice, formarea de mucus excesiv, gripă și dureri de gât.

20mm-60mm-larimar-round-beads

Efecte asupra purtătorului

Este:

*Piatră spirituală, piatră karmică, piatră curativă.

Asigură protecție

*Puternic rol protector pe toate planurile, dar mai ales de energii negative, entități negative;

*Protejează pe cei care au legătură directă cu apa: înotători, marinari.

Aduce, conferă, inspiră:

* Dragoste, pace, calm;

*Simț artistic, inspirație creatoare și artistică (poate fi o piatră a artiștilor).

Amplifică, stimulează, sprijină, faciliteazăȘ

* Controlul asupra propriei vieți;

*Comunicarea, capacitatea de exprimare, creativitatea;

*Spiritul practic, gândirea constructivă, claritatea mentală;

* Energia, răbdarea, acceptarea.

Ajută la:

*Îndrumare pe drumul cel bun;

*Meditație și rugăciune;

*Recăpătarea independenței și libertății individului;

*Găsirea răspunsurilor în subconstient;

*Descoperirea adevarului în situațiile complicate;

*Întelegerea unei situații din perspective diferite;

*Scoaterea în evidență sau dezvoltarea propriei feminități, la femei;

*Acceptarea schimbărilor inevitabile în viața proprie;

*Găsirea sufletului pereche;

*Vindecarea rănilor din vieți anterioare;

*Contactul cu îngerii protectori;

*Controlul emoțiilor extreme;

*Rezolvarea problemelor de natură afectivă, emoțională, sentimentală;

* Vindecare psihica (recomandat a se purta dupa traume emoționale puternice).

Reduce, scade, oprește, inhibă:

*Blocajele,frica, limitele, inhibițiile, depresia, atașamentul exagerat;

*Comportamentul autodistructiv, tendința de auto-învinuire și auto-martirizare;

*Stresul geopatic, benefic pentru mediul în care trăim;

*Alungă entitățile negative care pot trăi pe lângă noi.

Efecte asupra sănătății:

*Favorizează vindecarea și auto-vindecarea;

*Benefic pentru gât, articulații, cap, inimă, dureri musculare, tiroidă, timus, sistemul imunitar;

*Benefic în cazuri de schizofrenie, dar și alte tulburări psihice;

*Activează chakrele înalte.

Surse info:

www.wikipedia.org

www.F2O.ro

www.kristale.ro

www.tiganusionutz.wordpress.com

sursă foto:

http://towercrystals.com/websitegraphics/images/larimar.jpg

www.larimar-france.com

www.free-stock-illustration.com

Leave a Reply

Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Name*
Email*
Url

  • Aboneaza-te la noutatile mele!

    * indicates required
    Email Format


  • Aboneaza-te la noutatile mele!

    * indicates required
    Email Format