“Martzischwaray” :))

Categories:Jurnal
Roxana Tudor

Cu un pic de întârziere, permiteți-mi să vă spun totuși povestea unei vechi tradiții din partea asta est-europeană a lumii: în fiecare an pe 1 martie sărbătorim începutul primăverii. Este o tradiție rămasă din timpurile păgâne, dar care s-a păstrat de-a lungul timpului până în zilele noastre.

Sărbătoarea presupune, de obicei, oferirea de către bărbați, băieți și copii, a unor mici obiecte aducătoare de noroc, ori mici bijuterii, toate însoțite, fără excepție, de un șnur alb/roșu.

Legenda șnurului alb/roșu spune, pe scurt, că un tânăr iubea o fată; tatăl fetei nu era de acord; însă băiatul o răpește pe fată și fug în lume. Tatăl fetei încearcă să-i oprească și trage o săgeată asupra băiatului. Fata știe ca tatăl ei este un bun arcaș și, de aceea, se aruncă în fața iubitului pentru a-l proteja fiind astfel străpunsă de săgeată. Sângele ei se scurge pe primele flori ale primăverii, ghioceii. În amintirea iubirii celor doi tineri și a sacrificiului fetei, oferim acum în dar un șnur alb/roșu. Exista multe versiuni ale acestei povești, în funcție de regiune, și se ajunge pana la a inversa obiceiul, astfel încât femeile oferă bărbaților snurul, însă esența ramâne aceeași, pretutindeni în țară, și chiar în anumite regiuni din țările vecine.

Mie mi se pare o tradiție simpatică ce ne amintește să ne iubim și să ținem la cei apropiați, să-i protejăm, să avem grijă de ei și mai cred, de asemenea, că este un bun motiv pentru a avea niște activități cu copiii.

Anul acesta am făcut un curs de quilling, așa că am decis că vom oferi numai marțișoare făcute manual, folosind această tehnică.

Fotografiile de mai jos înfățisează doar partea mea din toata grămada… am facut o serie pentru dragul meu soț, să le poată oferi tuturor femeilor pe care le întalnește peste zi. La final, a avut un succes răsunator și s-a întors acasă fericit că a trecut de ziua asta fara emoții. Mi-au și ramas pentru la anul, așa ca nu mai trebuie să muncesc din nou :).

Și copiii le-au oferit profesoarelor și rudelor de sex feminin, iar fiecare obiecțel făcut de mânuța lor a fost foarte apreciat și îndrăgit.

Vă las acum în compania câtorva fotografii, ca să vedeți rezultatul a 1 – 2 zile de muncă (sau să zic mai bine de distracție? :)))

[ilightbox id =”6″]IMG_0520[/ilightbox]

Leave a Reply

Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Name*
Email*
Url

  • Aboneaza-te la noutatile mele!

    * indicates required
    Email Format


  • Aboneaza-te la noutatile mele!

    * indicates required
    Email Format