bratara-suitas

Povestea suitaşului

Roxana Tudor

Am sa va spun, copii, povestea unui ciobănaş….. Aşa începea un cântec din copilăria mea şi, gândindu-mă la subiectul pe care vreau sa vi-l povestesc astăzi, m-am trezit fredonându-l pur şi simplu. Mi se mai întâmplă, ştiţi, ca imaginile colorate din minte să fie însoţite si de fond muzical. Aşa, ca un fel de film…

Dar sa trecem la subiect.

A fost odată ca niciodată, pe vremea când şnururile se luptau cu şireturile care să aibă întâietate ca decoraţie… Pana la urma un şnur a câştigat aceasta bătălie aprigă. Acest şnur se numeşte suitaş sau şnur decorativ.
Snurul împletit era făcut din lână sau mătase sau fir metalic, însă odată cu apariţia unor materiale noi şi compoziţia acestui şnur s-a modificat, folosindu-se foarte mult rayonul sau alte fibre sintetice din secolul XX. Rostul său a fost să deseneze minunatele decoraţii prezente pe costumele populare din partea Ardealului, dar, de asemenea a împodobit chipie şi uniforme de soldaţi şi generali si, cu cât rangul mai mare, cu atât era mai mult şnur pe uniformă.

orange
A mai fost folosit pe costumele sportivilor pentru a sublinia numele de pe tricouri.
În croitorie este folosit pentru a ascunde o margine sau tot cu scopuri decorative. A mai apărut şi pe draperii formând modele diverse.
O altă întrebuinţare i-a fost găsită în legarea cărţilor: o bucată îngustă de suitaş este aplicată în părţile de sus şi de jos ale unui spate de carte pentru a ranforsa miezul şi pentru a ţine departe praful.
Apoi, pentru o vreme, a fost uitat. Alte materiale i-au luat locul sau, pur si simplu, s-a renunţat la lucrurile pentru care era folosit. Însă, într-o zi, cineva şi-a adus aminte de el. Nu ştiu să vă povestesc cum a fost reamintit: pe un costum popular din lada bunicii, pe chipiul din armată al bunicului, sau poate pe o bucată de draperie mâncată de molii din care abia se mai alege un peticuţ mai zdravăn. Sau poate cineva a găsit doar o bucată de şnur în cutia de lucru moştenită de la o mătuşă rămasă fata bătrână, a cărei singura alinare la bătrâneţe era sa mai coasă ceva. Cu siguranţă cea care l-a văzut se ocupa de bijuterii. Cu siguranţă era o creatoare care căuta de mult timp o idee nouă. Cu siguranţă a fost o minte deschisă, căutătoare, o minte care a văzut un potenţial nou într-un şnur vechi. Şi, dând cu ochii de bucata de şnur, a avut acel moment de iluminare în care şi-a zis: “Aha! Daca aş folosi acest şnur combinat cu câteva dintre pietrele mele, oare ce ar ieşi?…” Şi a început să combine şnur cu pietre, scoţând astfel la lumină o nouă tehnică, deschizând un nou drum.

blue

Mie mi l-a adus în faţă o prietenă din clubul Peticelelor, o doamnă cu valenţe multiple, cu talent în pictură şi culoare, o fiinţă creativă şi cercetătoare, care a fost atrasă de această noutate. O vreme am ezitat în a mă lansa în această nouă aventură, pentru că am deja multă treabă şi o tehnică nouă mi-ar mânca mult timp, însă n-am putut rezista prea mult chemării de sirenă a suitaşului. 🙂
Ce a urmat, deja ştiţi: cercei, brăţări, coliere, le regăsiţi mai mult in galeria foto, pentru că ele nu apucă să stea la mine prea mult. Unele sunt atât de grăbite să plece încât nu ajung sa le fac nici poze. Ce mă bucură cel mai tare când lucrez o piesă suitaş este surpriza pe care mi-o oferă fiecare dintre ele: nici una, până acum, nu m-a dezamăgit.
Fiecare piesă e unică, fiecare are felul său propriu de a creşte, fiecare are cerinţele ei. Unele piese sunt mai “vocale” decât altele, însă vă rog să mă credeţi pe cuvânt când vă spun ca absolut fiecare dintre ele a crescut şi a devenit ce şi-a dorit ea să devină. Eu nu am inima să le impun să fie altcineva ;), iar în acest fel simplu, trăim cu toţii fericiţi până la adânci bătrâneţi.


Şi-am încălecat pe-o şa şi v-am spus povestea aşa, lăsându-vă acum în compania pozelor din galeria foto de pe site.


Leave a Reply

Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Name*
Email*
Url

  • Aboneaza-te la noutatile mele!

    * indicates required
    Email Format


  • Aboneaza-te la noutatile mele!

    * indicates required
    Email Format