Quilturile – o istorie romanţată, partea a II-a

Categories:Povesti cu Quilturi
Roxana Tudor

Despre mine – quilteuza

IMG_0196

Eu mă ocup de realizarea semi-manuală a unor lucruri “utilitare”. Semi-manuală, pentru că folosesc şi maşina de cusut, însa o bună parte din proces implică tot o manevrare individuală a fiecărui peticuţ.

Folosesc materiale speciale, pentru că, în afară de calitatea garantată a bumbacului, ştiu sigur că nu ies culorile, nu intră la apă, păturica mea se va comporta unitar în timp, pe scurt, va fi un produs care va produce satisfacţie multă vreme utilizatorului său.

Am învățat să cos peticuţe pe la 26-27 de ani, pe când mă aflam într-o ţară exotică, închisă într-o „colivie de aur”, un loc în care nu puteam ieşi din casă singură şi nici nu mă puteam deplasa nicăieri fără mașina, pe care nu aveam voie s-o conduc. Întâmplarea (soarta?!!!) mi-a scos în cale o doamnă la vreo 60 de ani, o bunicuţă care ținea lecții, avea un club, o adunare de doamne care coseau frumos şi ordonat peticuțe.

Îmi amintesc şi acum acea după-amiază în care am fost prima dată acolo, ferm convinsă că n-o să fac în viața mea așa ceva. Vezi tu, mai văzusem tehnica pe ici pe acolo şi credeam ca este o nebunie să tai materiale în bucăţele mici pe care să le coşi apoi unele de altele şi la sfârşit pe o alta pânză, ca să le dai stabilitate. Ei bine, în acea după-amiază magică Doamna Nicole Friday şi-a lăsat mai deoparte restul de învăţăcele, şi s-a ocupat numai de mine. Mi-a scos cărţi după cărţi, mi-a povestit cum a învăţat ea, tânăra nevastă de american, de la soacra ei, să pună cap la cap aceste minunății, mi-a suflat o bună parte din istoria quilturilor, ilustrată cu cate un album de poze de la un muzeul sau altul (da, exista muzee cu quilturile pionierilor, câte au mai supraviețuit până astăzi!), mi-a înşirat materiale după materiale, până ce, în sfârşit, extenuată de efort, a scos un ultim model de undeva din arhivă.

Pot doar să-ţi spun că fără acel model nu aş fi apucat niciodată pe calea peticuțelor, şi mult aş fi greșit! Era o pătură cu evantaie, pe care o visam de câţiva ani, despre care nu ştiam cum se face dar știam că o voi face într-o zi, şi a cărei tehnică o căutam aproape disperată! Ei bine, în acel moment în care am văzut visul meu transpus în realitate, m-am hotărât să învăţ să peticesc, deşi nu aveam nici timpul, nici resursele necesare pentru a urma cursul. Mi-am obținut cu greu bănuții pentru curs, şi m-am apucat să-l termin în două săptămâni, căci atât mai aveam la dispoziție pâna plecam (de tot, așa știam atunci) din ţara respectivă. Pentru comparație, cursul se făcea cam în 10 ședințe înșirate cu o frecvenţă maximă de o dată pe săptămâna. Ei bine, eu am fost 10 zile la curs, în fiecare zi şi am plecat cu quiltul neterminat, dar cu toate tehnicile învăţate.

M-am întors pentru încă un an în acea ţară, ceea ce mi-a dat posibilitatea să experimentez, să fac greşeli, să învăţ mai multe, ce să mai, mi-a pus bazele a ceea ce fac astăzi.

Pentru ca școala mea a fost făcută cu mâna, multă vreme am refuzat să implic mașina în procesul de „creștere” al unui quilt. Este foarte adevărat că un quilt realizat în întregime manual cere foarte mult timp de manoperă, însă capodoperele realizate astfel sunt de departe diferite de quilturile „comerciale”, cele făcute cu maşina. Însă sunt doua motive pentru care astăzi folosesc mai mult mașina decât mâna. Primul este lipsa de timp: de cele mai multe ori, comenzile trebuie executate pentru o dată fixa, care nu este prea îndepărtată. Sigur, atunci când iți spun ca durează cel puțin o lună să pun cap coadă un quilt este şi pentru că fiecare păturică e personalizată, nu lucrez „stoc”, cel puțin deocamdată. Procesul de alegere al modelului, al materialelor implicate, apoi execuția în sine, toate aceste operaţiuni cer timp. Dacă aş face şi coaserea manual, atunci un quilt ar dura 6 luni, poate şi un an.

IMG_6451

Al doilea motiv este costul. Datorită orelor multe petrecute cu acul în mână, nu voi accepta niciodată un preț scăzut pentru un quilt manual, nu am cum.

Propun ca soluție de compromis quilturile cusute cu maşina cu inserții brodate manual, deja celebrele mele quilturi cu „fetițe”. Sunt vesele şi jucăuşe, iar inserțiile brodate adaugă tot felul de detalii simpatice care scot păturică din anonimat şi o fac unică, cu particularităţi pe care utilizatorul şi le va aminti multă vreme.IMG_6454

Aceleaşi principii pe care le aplic la păturici sunt valabile şi pentru toate celelalte „utilitare” cum le numesc eu: placemats, table runners, mug rugs, wall hangings… vezi tu, aceste obiecte sunt atât de noi în peisajul casei româneşti ca nici măcar nu au un nume al lor. Pentru table runner aş avea ceva, s-ar numi tishlaifar, dar cine mai știe azi ce este un asemenea obiect de podoabă a mesei? Sunt executate pe aceleaşi principii ca şi păturicile, având o faţă, o umplutură şi un dos, toate matlasate împreună şi mărginite cu o altă bucată de material.

Mai sunt şi obiectele din seria gentilici în fel şi chip, care şi ele urmează aceleași precepte generale: sa fie frumoase, sa fie vesele, sa fie plăcute ochiului şi în acelaşi timp funcționale. La un model nou evaluez întâi siguranța, cât de bine este suspendat de purtător (baretele sunt comode, suficient de lungi etc.), cât de bine se închide (dacă se răstoarnă, se varsă totul din el?) şi abia apoi complexitatea modelului.


IMG_0570

Derivând cel puțin cu numele din tehnicile din zona patchwork-quilting* sunt şi ornamentele de Crăciun pe care anul acesta le-am transformat şi în ouă de Paşti: globurile mele patchwork au de asemenea un succes deosebit, toata lumea este absolut încântată şi chiar dispusă sa plătească un preț nu tocmai mic pentru a avea un astfel de ornament prezent la sărbătoare.

Prețul lor nu este mic din aceleași motive expuse mai sus: materialele textile folosite sunt de o calitate deosebita, provenind numai de la magazinele specializate (de altfel, este aproape imposibil sa găsești un imprimeu frumos, cu culori care nu ies la spălat, şi de o anumita ţinută şi densitate în afara acestor magazine) iar munca de execuție este laborioasa şi delicata.

Mai am câteva proiecte în aceeaşi regiune, însă despre asta voi povesti la momentul potrivit.

*Patchwork

IMG_1533Înseamnă literal peticeală, lucru cu petice. Este tehnica ce permite modelarea topului, partea de sus, faţa unui quilt. Practic, se taie diferite bucăţele de material, în funcție de modelul pe care vrei sa-l execuți şi, cu anumite tehnici de coasere, se asamblează până la atingerea dimensiunii dorite. Quiltingul este partea de matlasare, de coasere împreună a trei straturi de textile, faţa obținută prin patchwork, o umplutură şi un dos, cel mai adesea dintr-o singură bucată, urmând ca apoi întreg ansamblul sa fie finisat prin adăugarea unei margini.


Sper ca v-a plăcut povestea.

Şi daca da, un like mi-ar da aripi sa mai scriu lucruri frumoase pentru voi! 🙂


6 Comments

 1. ralitica
  13 December 2012 at 23:33

  Buna ziua,ma intereseaza sa incerc sa fac si eu asa ceva,dar nu stiu cum sa fac si de unde sa incep.Sunt foarte frumoase asa cum le vad in poze…..

  • admin
   adminReply
   18 December 2012 at 10:17

   Buna, multumesc pentru aprecieri :). Despre cursuri vom putea discuta undeva in primavara anului viitor, cand voi sustine o serie de cursuri destinate celor care doresc sa cunoasca aceasta activitate si, de ce nu, sa o practice ca hobby.

 2. Gabriela
  GabrielaReply
  11 February 2013 at 23:04

  Buna ziua,si eu imi doresc mult sa invat sa fac quilturi si patchwork in general.Astept sa ma contactati si pe mine cand incepeti cursurile la Bucuresti in aceasta primavara…Multumesc!(gabicost@yahoo.com)

  • admin
   adminReply
   12 February 2013 at 5:52

   Buna dimineata, o sa va rog sa-mi trimteti un e-mail cu datele de contact la adresa de mail comenzi@quibi.ro, pentru a va avea in evidenta cand vom incepe cursurile. Multumesc.

 3. Malina
  MalinaReply
  6 May 2016 at 17:42

  Buna,eu m-am rezumat la kimekomi la care lucrez de vreo 3 ani (oua de Paste si ornamente ptr . Craciun;mi-au placut f.mult realizarile tale;ma bate si pe mine gandul sa-mi cumpar o masina de cusut si sa ma apuc de quilting; de asemenea am lucrat o sumedenie de bratari si coliere cu margelute…atat cat imi permite timpul

  • Roxana Tudor
   Roxana TudorReply
   7 June 2016 at 10:19

   Buna, Malina!
   Multumesc pentru aprecieri :).
   Daca vrei sa stii mai multe despre masina de cusut si despre patchwork si quilting, te rog sa te abonezi la newsletter, daca nu ai facut deja acest lucru. Planuiesc sa anunt in urmatoarele doua saptamani orarul cursurilor din aceasta vara, printre care un curs de week-end numit “secretele masinii de cusut” – o initiere in folosirea acestui aparat – daca deja ti-ai cumparat una poti veni cu ea si vei lucra personalizat pe masina ta!
   Pagina mea de facebook este si ea un portal in care lucrurile se petrec cam in timp real, te invit sa dai un like pentru a fi la curent cu ce se mai intampla astazi in atelierele Quibi ;).
   De asemenea, mai am si cursul mare de patchwork si quilting, un curs care in principal contine 12 intalniri saptamanale de doua ore, in care vei invata 9 tehnici diferice de patchwork, cum sa asamblezi apoi toate aceste lucruri si cum sa finisezi paturica pentru a o aduce la stadiul de obiect finit.
   Te astept cu drag in atelier!

Leave a Reply

Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Name*
Email*
Url

 • Aboneaza-te la noutatile mele!

  * indicates required
  Email Format


 • Aboneaza-te la noutatile mele!

  * indicates required
  Email Format