Quilturile, o istorie romantata – partea I

Categories:Povesti cu Quilturi
Roxana Tudor

O sa-ti povestesc ce stiu eu despre quilturi. In acesta poveste, anii si datele nu sunt prea fixe, nici prea precise, pentru ca mie nu mi-a placut niciodata istoria in cifre. Eu functionez mai mult pe principiul imaginii decat pe cel matematic, de aceea si cred ca am dezvoltat aceasta pasiune pentru curcubee (cum inserezi un zambet in text? Am citit ca nu e voie, dar asa sunt eu, zambesc mult, cu gura pana la urechi).

si-paturica-e-gata

Sec vorbind, quilturile au aparut din necesitate, in mai multe parti ale lumii. Inclusiv Japonia samuraiului cunoaste o forma a acestei tehnici ce consta in coaserea unor peticute suprapuse pana ce vestmantul devenea un soi de armura impenetrabila (pentru armele epocii, evident).

Capata amploare in doua episoade: marea migratie a pionierilor americani catre vest si in Anglia doamnelor plictisite. Migratia catre vest a presupus o viata plina de privatiuni de orice fel. Oamenii aceia mergeau cativa ani cu cate obiecte puteau cara in carutele cu coviltir, daca vrei erau un soi de satre, insa fara know-how-ul tiganesc, alcatuite ad hoc, din vapoarele de emigranti saraci care spereau sa gaseasca o viata mai buna.

Ei bine, in aceste conditii fiecare petic de material era o mare valoare: evident ca in timpul acestei migratii nici un soi de razboi nu putea fi montat pentru a tese o panza, astfel ca orice panza era recuperata si folosita la maxim. Ultima intrebuintare a peticelor a fost quiltul, paturica de astazi: atunci cand peticul devenea atat de mic incat nu mai putea fi folosit la nici un vesmant, era asamblat impreuna cu alte petice asemanatoare lui si, impreuna cu un dos si o umplutura de multe ori saracacioasa, din hartie sau paie, devenea un mijloc de a infrunta frigul.Modelele pe care le-au realizat emigrantii au de multe ori nume biblice si simbolice, reprezentand chinul drumului lor.

IMG_0174

Celalat episod se petrece peste ocean, in Anglia noastra, unde doamne plictisite, asteptand marinarii sa vina acasa, cos bucati de material sub forma unor obiecte utilitare: quilturi, wall hangings, table runners etc. Un motiv recurent in aceste lucrari este steaua marinarului / roza vanturilor, un model greu de executat si foarte spectaculos, o stea cu multe colturi care trebuie sa fie perfect definite.

In zilele noastre este un hobby de lux si, dincolo de asta, o arta. Nu se mai poate folosi orice fel de material, sunt standarde care trebuie respectate intocmai pentru a face un quilt care sa fie recunoscut ca atare. Nu orice insiruire de petice, matlasata impreuna cu un dos sau nu, constituie un quilt. Acesta este o lucrare cu anumite caracteristici.

paciuri1

Exista magazine specializate in furnizarea panzei de bumbac adecvate (numita quilting cotton), exista designeri de materiale care nu fac design decat pentru acest tip de panze, exista foarte multe accesorii care sa usureze munca celui care face un quilt, masini de cusut specializate pentru “peticit” si celebrele “long-arm” indispensabile pentru matlasarea profesionista a quilturilor mari.

Exista expozitii gigantice, concursuri cu premii unde adevarate opera de arta sunt prezentate si evaluate de care jurii foarte pretentioase, iar a castiga un premiu la un astfel de concurs este un trofeu foarte ravnit.

(Va urma…)


patchpaturica

 

Leave a Reply

Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Name*
Email*
Url

  • Aboneaza-te la noutatile mele!

    * indicates required
    Email Format


  • Aboneaza-te la noutatile mele!

    * indicates required
    Email Format