Articole

Un meşteşug ce aspiră la rangul de artă: quiltul

Categories:De prin ziare
razvan georgescu

Taifasuri

Lucrul manual este una dintre îndeletnicirile spre care femeile au avut dintotdeauna o aplecare aparte şi care de multe ori a rămas drept „moştenire culturală” generaţiilor viitoare. Este şi cazul Roxanei Tudor, o doamnă care a reuşit să transforme un meşteşug străvechi într-o artă preţioasă, dar foarte puţin cunoscută în ţara noastră. Crearea quilturilor pare să aibă rădăcini puternic ancorate în istorie, chiar dacă începutul lor se pierde în negura vremurilor. Cert este că ceea ce s-a născut poate din necesitate a devenit astăzi o expresie a creativităţii, a imaginaţiei şi a frumosului.

Regulile de confecţionare a acestora trebuie să fie întru totul respectate
Fiindcă vorbim despre un meşteşug foarte puţin promovat în ţara noastră, am rugat-o pe doamna Tudor ca pentru început să ne explice ce este în fapt un quilt. După cum ne-a mărturisit, definiţia cea mai comună a quilturilor este aceea de obiect asemănător cu o pătură. Tehnic vorbind, quiltul este un sandviş format dintr-un strat superior, o umplutură şi un strat inferior, denumite faţă, umplutură şi dos. De obicei, faţa este cusută din multe peticele, care alcătuiesc un desen mai mult sau mai puţin complex. Cele trei straturi sunt prinse apoi împreună printr-un procedeu de matlasare, această etapă fiind ultima înainte de fixarea marginii şi închiderea quiltului. În ceea priveşte tehnicile de confecţionare, acestea sunt mai multe, motiv pentru care vom enumera doar câteva dintre ele: tehnica nouă pătrăţele, tehnica cusăturilor curbe, inelul de cununie, diverse stele, grădina bunicii, buştenii, cusăturile pe hârtie etc. De obicei, cărţile tematice se ocupă de o singură tehnică, pe care o aprofundează şi o dezvoltă în câteva obiecte, pentru a fi bine însuşită de cel care doreşte să o stăpânească. Este foarte important ca, pentru realizarea quilturilor, materialele să fie foarte atent selecţionate, iar regulile de confecţionare a acestora să fie întru totul respectate, astfel încât produsul final să fie de calitate şi să reziste în condiţii de uzură zilnică mulţi ani. Cu multă migală şi imaginaţie, un lucru aparent banal se poate transforma sub tăişul foarfecii într-un obiect veritabil de artă. Oriunde într-o locuinţă se potriveşte o bucată de textil, practic acea bucată poate fi un quilt, iar forma sa nu este limitată decât de imaginaţia fiecărei quilteuse.

Citeste aici

Leave a Reply

Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Name*
Email*
Url

  • Aboneaza-te la noutatile mele!

    * indicates required
    Email Format


  • Aboneaza-te la noutatile mele!

    * indicates required
    Email Format